Muutama ajatus pääsykoe-glampingistä

28.05.2021

Tänä vuonna taas 42 581 hakijaa oli yhteishaussa valinnut hakea johonkin Turun yliopiston hakukohteeseen, fiksua! Kuitenkin kulunut kevät on ollut koejärjestelyineen muutoksen ristituulessa ja aiheuttanut monille niin hakijoille kuin järjestäjille harmaita hiuksia.

Viime viikkoina olen saanut Jodelista seurata #pääsykoe -kanavan keskustelua ja uusien hakijoiden stressiä ja fiiliksiä hakuprosessista. Joka vuonna Jodelissa nousee omat kanavan sisäiset vitsinsä ja vuosien varrella olemme saaneet niin seurata lähdekoodistressiä kuin tämän kevään palkkipsykooseja.

Viime vuonna alkanut koronapandemia yllätti yliopistot täysin ja sen vuoksi monilla aloilla turvauduttiin laajennettuun todistusvalintaan ja kaksivaiheisiin pääsykokeisiin, joissa toinen osa voitiin tehdä etänä. Voidaan kaikki varmasti todeta, ettei viime vuosi mennyt ihan putkeen. Mutta siitäkin selviydyttiin. Kuluvan vuoden valintoihin lähdettiin odottavin mielin. Oletus oli, että tilanne olisi parempi kuin vuosi aikaisemmin, mutta silti kaikkeen ei pystytty varautumaan.

Miten meni tänä vuonna noin omasta mielestä?
 Turun yliopiston osalta ensimmäisenä mieleen nousee tämän vuoden telttaratkaisu. Vaikka glamping näyttäisikin olevan 2020-luvun yksi isoimpia matkailutrendejä, ei harrastusta välttämättä halua kokeilla ensimmäistä kertaa elämänsä suurimman ja todennäköisesti tärkeimmän kokeen kohdalla. Eikä teltan varustus ihan taida glamping-kriteerejä täyttää. Toki täysin samanlaisia olosuhteita on vaikea kaikille taata, kun nykyään samaan kokeeseen voi osallistua ympäri Suomen eri paikkakunnilta. Myös aikaisempina vuosina on koettu remontteja ja kaiken maailman häiriöitä. Täysin uusi tilanne ei siis yliopistoille ole. Hakijan on kuitenkin hyvä muistaa, että omasta tuloksesta voi aina tehdä oikaisupyynnön, jos esimerkiksi kokee koejärjestelyiden olleen epäoikeudenmukaiset. Tällöin yliopistolla on velvollisuus myös selvittää asia.

Olivatko teltat paras vaihtoehto?
Ei varmasti. Paras ei ollut yliopistojen saatavilla pandemian takia ja ne joutuivat valitsemaan erilaisten huonojen vaihtoehtojen väliltä. Resurssit eivät yliopistoilla ole loputtomat ja niiden rajoissa joudutaan tekemään ratkaisut. Valittuja toimia on tärkeä nyt vielä arvioida. Samalla voimme olla tyytyväisiä ainakin siitä, että viime vuoden kaaokselta vältyttiin, ja moni hakija on ollut tyytyväinen mahdollisuudesta fyysiseen koetilaisuuteen.

Onko valintojen nykysysteemissä järkeä?
Maanantaina 31.5.2021 oli yliopistojen viimeinen päivä ilmoittaa todistusvalintojen tuloksista. Monet pääsykokeet järjestettiin jo ennen tätä päivää, ja muutaman alan todistusvalinnan tulokset eivät ehtineet ennen pääsykoetta - mikä sinänsä vie pohjan todistusvalinnan merkitykseltä. Onko siinä järkeä, että kaikki joutuvat lukemaan pääsykokeisiin ja jopa osallistumaan niihin? Sitä paitsi todistusvalinnan tulosten saapumisesta huolimatta suurimmalla osalla hakeneista on edessä pääsykoeurakka, ja vain harva uskaltaa jättää lukematta todistusvalintatuloksia odotellessa. Vastaavasti kevät ja kesä ovat tiukkoja valinnan valmisteluista vastaaville. Valintojen kokonaisuus tekee valmistelusta päiväpeliä toisaalta ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) tuloksien saamisen ja toisaalta lukuvuoden alkamisen välillä. Tässä valintojen kaksivaiheisuus (todistusvalinta ja pääsykokeet) venyttävät aikataulua. Olisi tärkeä valittaville opiskelijoillekin saada tieto alkavista opinnoista aikaisin, jotta oman elämän pystyy järjestelemään niitä ajatellen. Tulosten eriaikainen valmistuminen asettaa hakijat myös eri asemaan haettaessa asuntoa uudesta kaupungista. Todistusvalinnallavalitut pystyvät esimerkiksi asettua asuntosäätiöiden jonoon jopa yli kuukautta muita aikaisemmin. 

Mitä tämä kevään valintaprosessista opittiin?
 Ensi vuonna koittaa taas seuraavat opiskelijavalinnat ja meillä ei ole tietoa jyllääkö vallitseva pandemia edelleen vai kohtaammeko uusia haasteita. Uskon kuitenkin, että kahden viime vuoden aikana ollaan opittu paljon ja tarkasteltu koko hakuprosessia kokonaisuutena. Myöskin todistusvalinnan kaikkia vaikutuksia on vaikea nähdä poikkeusaikana. Kuitenkin nyt on hyvä suunnata katse tulevaisuudessa ja keskittyä ottamaan tästä järjestelmästä parhaat palat irti. Seuraava keskustelu onkin mitä tulisi laittaa remonttiin ja mitä tuoda tilalle. Haluan toivottaa kaikille hakijoille vielä isosti tsemppiä tuleviin valintakokeisiin ja onnittelut jo nyt valituille!