Mistä opiskelijoille lisää jaksamista?

25.02.2021

Torstai alkoi musertavilla uutisilla. Taas nuorilta ja opiskelijoilta vaaditaan lisää jaksamista, vaikka ennestään jaksamista ei ole enää jäljellä. Vuosi on menty ilman lähiopetusta ja mahdollisuutta päästä tutustumaan kanssaopiskelijoihin.

Hallituksen tiedotustilanteessa lupailtiin, että sulkujakson jälkeen kaikki muut opiskelijaryhmät pääsisivät palaamaan lähiopetukseen, mutta ei sanaakaan korkeakouluopiskelijoista. Viimeisetkin toivon rippeet paremmasta huomisesta vedettiin lavuaarista alas. Yksinäisyys, toivottomuus ja jaksamisen vaikeudet lisääntyvät päivä päivältä.

Kolmen viikon sulkujakson jälkeen tulee tarkastella myös miten jokaisen korkeakouluopiskelijan arkea voidaan helpottaa. Tässä vaiheessa harva kaipaa baaribileitä, vaan jo pääsy yliopistolle riittää - avataan opiskelutiloja, kirjastot ja mahdollistetaan pienryhmäopetus. Mahdollistetaan vertaistuki ja jokaiselle edes se yksi kaveri. Myös aikuisten harrastusmahdollisuuksia tulee avata asteittain ja tarjota mahdollisuus tuoda arkeen tasapainoa.

Hallitus lupaili suluista kärsiville lisää valtiontukia. Nyt tarvitaan rahallisia lisäpanostuksia myöskin mielenterveyspalveluihin ja opiskelijoiden tukemiseen. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus saada apua ja tukea kohtuullisessa ajassa vaikean tilanteen keskellä.

Suomessa on EU:n sisällä paras tartuntatilanne, mutta silti vaaditaan näin radikaaleja toimenpiteitä. Kestetään nyt kuitenkin vielä hetki, mutta loputtomasti ei voida uhrata tulevaisuuden osaajien terveyttä.