Korona-altistumisesta välivuodelle – pääsykokeet on turvattava kaikille hakijoille

17.03.2021

Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi on julkaissut maanantaina 15.3. tiedotteen valintakokeiden järjestämisestä paikan päällä lisätyin turvajärjestelyin. Verrattuna viime vuoden etäkokeisiin tämä on erittäin hieno uutinen monelle valintakokeeseen osallistuvalle.

Kuitenkin tiedotteen mukaan pääsykokeeseen ei saa osallistua, jos henkilö on asetettu karanteeniin tai on omaehtoisessa karanteenissa. Tämä voi pahimmillaan johtaa siihen, että hakijat osallistuvat oireellisena tai jättävät menemättä koronatestiin mahdollisen karanteenin pelossa.

Altistuminen ei saa myöskään heittää hukkaan kuukausien tai jopa vuosien työtä. Yksikin ylimääräinen välivuosi vain mahdollisen altistumisen takia on liikaa ja aiheuttaa turhaa opintojen alun viivästymistä - pahimmillaan myös yksinäisyyttä ja jaksamisongelmia.

Ratkaisuksi Unifi kehottaa välttämään lähikontakteja kaksi viikkoa ennen valintakoetta. Kuitenkaan kaikilla ei ole mahdollisuutta välttää lähikontakteja täysin. Valintakoepaikallekin joudutaan monesti matkustamaan julkisilla kulkuneuvoilla.

Valintakokeissa pitäisikin ottaa mallia ylioppilaskirjoituksista, joihin on erityisjärjestelyin mahdollistettu myös osallistuminen karanteenissa. Kyse on vain resurssien priorisoinnista.

Valmistautumisaikaa valintakokeiden järjestämiseen on ollut yli vuosi. Mahdollisesta altistumisesta ei saa rangaista hakijaa erityisesti hänen tulevaisuutensa kustannuksella.

Julkaistu myös Turun Sanomissa https://www.ts.fi/lukijoilta/5254586/Koronaaltistumisesta+valivuodelle++paasykokeet+on+turvattava+kaikille+hakijoille