Hallitus: minne unohtui korkeakouluopiskelijat?

02.03.2021

Viime viikkoina julkisessa keskustelussa on nostettu esiin opiskelijoiden ja nuorten jaksaminen. Korona-pandemia on koetellut erityisen kovasti korkeakouluopiskelijoita, jotka asuvat yksin vieraalla paikkakunnalla, monet ilman mitään tukiverkkoa. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat olleet jo vuoden ajan enimmäkseen etäopetuksessa, eikä kaikkia opiskelijoita ole ollenkaan tavoitettu tänä aikana. Marinin hallitus otti osaa keskusteluun opiskelijoiden jaksamisesta tiistaina 2.3.2021 järjestämällä koronainfotilaisuuden opiskelijoille. Tilaisuuteen oli ladattu paljon odotuksia, ja me korkeakouluopiskelijat olimme äärimmäisen toiveikkaita siitä, että parannuksia tilanteeseemme olisi luvassa.

Konkreettisten tukitoimien sijaan hallitus tarjosi infotilaisuudessa opiskelijoille kylmää kyytiä. Hallituksen toimet muuttaa toinen aste maksuttomaksi ja pidentää oppivelvollisuusikää eivät ratkaise korkeakouluopiskelijoiden ongelmia. Ministeri Saarikko kannusti opiskelijoita hakemaan apua uupumiseen, mutta mistä voi hakea apua jos YTHS:llä ei ole tarvittavia resursseja tarjota opiskelijoille apua kohtuullisessa ajassa? Samalla kaikki arkea tasapainottavat vapaa-ajan palvelut ja harrastukset ovat kiinni sulkien opiskelijat pieniin yksiöihinsä. 


Toistuvat tsemppipuheet ja sympatiat eivät enää riitä. Opiskelijoiden uupumus, yksinäisyys ja toivottomuus lisääntyvät päivä päivältä, eikä näitä ongelmia korjata kauniilla korulauseilla. Suomella ei ole varaa uhrata tulevaisuuden osaajien terveyttä ja tulevaisuutta. Tarvitsemme konkreettisia toimia nopealla aikataululla. Korkeakouluopiskelijat tarvitsevat panostuksia ja resursseja opintojen tukipalveluihin, harjoitteluihin ja toimeentuloon. Hallitus, älkää unohtako korkeakouluopiskelijoita!